Стефан Янев смята, че война в Украйна няма, защото и Путин мислил така

Стефан Янев

Министърът на отбраната Стефан Янев още повече се заплете в опита си да обясни защо не смее да нарече инвазията на руската армия в Украйна "война". Това стана ясно от негово интервю в предаването "Панорама" в петък вечер по БНТ. По същото време няколко десетки протестиращи се събраха пред националната телевизия, за да поискат оставката на Янев, защото заблуждава обществото за реалната ситуация в Украйна.

"Не използвах думата война, а се позовах на това, което каза президентът Путин и се позовах на факта, че използването на думата война трябва да е много специфично и отговорно", каза министърът.

Според Янев "никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата "война". Действително в официалните си документи НАТО и ЕС използват предимно термините "инвазия", "агресия" и "атака", но в изказванията си лидерите подчертават, че случавщото се е именно "война".

Нато Янев

Скрийншот от интернет страницата на НАТО показва, че лидерите на организацията са призовали Русия да спре "безсмислената война" в Украйна.

"Лидерите на НАТО на виртуална среща днес (25 февруари 2022 г., б. р.) призоваха Русия да спре тази безсмислена война, незабавно да прекрати нападението си, да изтегли всичките си сили от Украйна и да се върне на пътя на диалога и да се отдръпне от агресията", каза секретарят на НАТО ген. Йенс Столтенберг, пише на сайта на НАТО.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също многократно подчерта, че с действията си Путин е "върнал отново войната в Европа".

"Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията", каза Янев на въпрос защо не е използвал думата война. Той отбеляза, че в качеството му на министър на отбраната има отговорност към българските граждани - те трябвало да бъдат информирани, но и да не бъдат плашени.

"Трябва да мислим как да позиционираме България в системата на международните отношения така, че гласът ни да се зачита и да бъдем част от решението, а не част от бъдещи последствия, за които някой друг е взел решенията", каза още Янев.

"Най-големият риск за България е проблемът със системата в международните отношения, системата за сигурност. Малка и голяма, всяка държава би могла да бъде в ролята на Украйна", каза той. По думите му на световната сцена няма малки и големи, а искащи и неискащи, можещи и неможещи.