ДЕКЛАРАЦИЯ на сдружение Свободен Форум по повод на протестите в страната срещу управлението на ГЕРБ

декларация

Ние от сдружение "Свободен Форум", подкрепяме протестите срещу правителството на Бойко Борисов.

За 11 години, управлението на Борисов се отличи преди всичко с корупционни скандали, които затвърдиха убеждението у нас, че България се управлява еднолично, че липсва нормална и работеща правосъдна система, че съществуват двойни стандарти, както и обвързаност между политици, олигарси, съд прокуратура и медии.

И докато едни демонстрират висок стандарт на живот и държат милиони в чекмеджета и сейфове, обикновеният българин живее на прага на бедността. Смятаме, че това е неприемливо за държава в която управниците ѝ имат претенции, че е демократична, както и за държава част от ЕС.

Пенсиите и заплатите на хората не са адекватни имайки предвид цените на стоките и услугите в страната, което кара хората често да се лишават от неща от първа необходимост като храна, лекарства, навременно лечение или от битови консумативи - като отопление през зимата.

Много умни и работоспособни българи са принудени да напуснат България, за да имат шанс за развитие или просто, за да потърсят по-нормален и достоен живот за себе си и своите близки.

Преди няколко дни министър-председателят Бойко Борисов заяви, че няма намерение да подава оставка. Той нарече себе си демократ и сравни за пореден път своето управление с това на диктатора Тодор Живков. Борисов се похвали колко повече магистрали е направил в България сравнено с тези направени от Живков.

Тук идва въпроса защо Борисов не се сравнява с демократичните лидери, а се сравнява с Живков. Лесно е да се сравняваш с комунистически диктатор , получавайки безотчетни пари от европейските данъкоплатци. Парите получени от европейските структурни фондове не ви правят демократ г-н Борисов, правят вас и обкръжението ви по-богати бивши членове на БКП, а държавата ни остава все така най-бедната в ЕС.

Гражданската свобода в България се изразява преди всичко с правото на всеки да напусне страната ако не му харесва мафиотското ви управление.

Ние от Свободен форум не подкрепяме определена личност или партия, ние се обявяваме в подкрепа на протестите за оставка на правителството оглавено от ГЕРБ.

Ние вярваме, че с общи усилия можем да създадем алтернатива и тя ще бъде още по силна ако има наличие на непримиримо будно гражданско общество контролиращо българските институции, независимо кой е на власт. Само така може да променим нещата за себе си и държавата.