Държавна банка финансира "рекетьорска" фирма като мярка срещу пандемията

ББР

Правителството взе решение да увеличи капитала на държавната Българска банка за развитие със 700 млн. лв. от фискалния резерв с цел банката да изготви програми за кредитни гаранции за фирми и безлихвени заеми за граждани, които да им помогнат да преодолеят сътресенията около коронавирус пандемията. 

И докато държавата налива пари в ББР, за да подпомага ударените от кризата малък и среден бизнес, банката отпуска заем за над 75 млн. лв. на "Свети Георги груп" - дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. Груп", разкриха от „Капитал“.

Отпуснатият кредит е скандален от една страна защото се дава на фирма без дейност, служители и активи, като няма информация с какво е обезпечен и какво ще се прави с тези пари. От друга страна излиза, че с парите на данъкоплатците се финансира съмнителна колекторска групировка, в момент, когато милиони българи задлъжняват и вместо помощта да се насочи към хората тя отива във фирма която изкупува дълговете им и упражняват тормоз върху тях.  

За пореден път държавата показва, че не е на мястото си и вместо парите да се насочат към компании, изпитващи трудност да покриват задълженията си, те се дават на рекетьорско дружество, чийто бизнес е да изкупува проблемни заеми и да ги събира, често принудително. Днес на редовният брифинг журналисти поискаха вицепремиерът Томислав Дончев да коментира случаят. Той пренасочи коментара към ръководството на банката, но призна, че това не звучи добре.

"Абсолютно съм съгласен, че в тази ситуация това не звучи добре. Не го знам как е, колко е законно, колко е морално, но не звучи добре", заяви Дончев.

По-късно днес от Българската банка за развитие (ББР) също коментираха скандалният заем. Според тях отпуснатите след началото на извънредното положение 75 млн. лв. кредит на дружеството, свързано с голямата колекторска компания "С.Г. груп", са мярка срещу пандемията. Това били първи стъпки по програмата за увеличаване на ликвидността във финансовата система на стойност 75 млн. лв. 

"Инициативата се финансира със собствен ресурс на банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити. Финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на малките и средните предприятия", се казва в съобщението на ББР.