САЩ наложиха санкции на свързани с "фермата за тролове" на Русия

Най-малко 1000 са заетите в руската ферма за тролове в Санкт Петербург

 

Съединените щати наложиха санкции срещу двама руснаци и три руски компании, свързани с така наречената „фабрика за тролове“, чиято цел е намеса в американските избори. Министерството на финансите на САЩ публикува списък, в който са включени Денис Кузмин и Игор Нестеров, свързани с Агенцията за интернет изследвания със седалище в Санкт Петербург,  която придоби известност като "ферма за тролове".

В списъка със санкции са включени и регистрираните на Сейшелските острови компании Autolex Transport Ltd и Beratex Group Limited, а също и Linburg Industries Ltd, регистрирана в Чехия. Американското министерство на финансите смята, че тези компании са свързани с руския бизнесмен и милиардер Евгений Пригожин, чиято дейност те свързват с Агенцията за интернет изследвания. Пригожин също така е известен като "готвача на Путин", името му се свързва и с така наречената частна армия „Вагнер“, която провежда операции в много страни по света.

Санкциите са наложени заради опит за повлияване на частичните избори за Конгреса на САЩ през ноември 2018 г., макар че няма индикации, че тези опити са успели да компрометират изборна инфраструктура, което би попречило на изборния процес.

Смята се, че в така наречената „ферма за тролове“ в Санкт Петербург, най-голямата в Русия, са заети най-малко 1000 души. Според Людмила Савчук, която е била внедрена в групата, обаче броят на заетите тролове е много по-голям. Савчук даде интервюта за западни медии миналата година. Тя разказва и за организацията на работа в Агенцията за интернет изследвания. „Когато дойдеш на работа, на компютъра вече те очаква поставената ти задача. За всеки ден се прави тематичен план, в който САЩ винаги са сред първите 3 или първите 5 теми. Само тези, които се грижат за коментарите в медиите или социалните мрежи, получават своите задачи устно.

Работата на руската ферма за тролове бе обект на разследване от Конгреса на САЩ миналата година. Според Би Би Си разследването на сенатската комисия е показало, че намесата на руската фабрика за тролове в американската политика е била много по-мащабна, отколкото се е предполагало по-рано. Само във Фейсбук те са успели да достигнат до 126 милиона потребители. Най-малко всеки трети американец е бил изложен на разпространяваната от тях дезинформация.