САЩ изхвърлиха Турция от програмата за Ф-35 заради руските ракети

Ердоган ще вижда Ф-35 само на картинка

 

Съединените щати изключиха Турция от програмата за производство на изтребителя Ф-35, най-модерния боен самолет на въоръжение в света заради сделката с С-400. Белият дом не изчака крайната дата 31 юли, която бе посочена на Анкара като  срок да се откаже от закупуването на руските зенитно-ракетни комплекси. Решението на Вашингтон е прецедент в отношенията с партньор от НАТО и бележи повратна точка в отношенията с Турция, смятат политически наблюдатели.

Първите доставки на системата С-400 пристигнаха в петък в базата "Мюртед" край Анкара, а руските товарни самолети продължиха да доставят елементи на зенитните установки. Според турския президент Реджеп Ердоган цялата система може да бъде активирана през април 2020 г.

Турция е предупреждавана отдавна за рисковете, които поема със закупуването на С-400. Според САЩ разполагането на руските ракети е заплаха за изтребителите Ф-35, защото зенитната система може да се добере до секретни технологии на изтребителя. Въпреки предупрежденията Анкара отказа да прекрати сделката с Москва, а Ердоган твърдеше след срещата си с Тръмп в Япония, че САЩ няма да наложат санкции на Турция.

Санкциите обаче на практика са в ход от месеци. САЩ прекратиха доставките на резервни части за Ф-35 за Турция, замразиха обучението на турските пилоти, вероятно предстои и спирането на обучението на механиците. На Турция вече бе заявено да не изпраща повече свои екипи за обучение в американските бази.

Турция вече е получила два купени от нея самолета Ф-35, но те така и не напуснаха територията на САЩ. Това вероятно няма да се случи никога.

 

 

Тагове